เทคนิคการดูแลลูกค้าร้านอาหาร

1. เสียงในร้านไม่ดังจนเกินไป

บรรยากาศในร้านอาหารเป็นอีกปัจจัยสำคัญที่จะสามารถบอกได้ว่าร้านอาหารมีการวางแผนและเตรียมการสำหรับ “ประสบการณ์สุดพิเศษ” ของลูกค้าแค่ไหน ช่วงเวลาในการรับประทานอาหารมักเป็นเวลาที่เราได้พูดคุยสนทนากับเพื่อน หรือครอบครัว ร้านอาหารที่ดีจะมีการวางแผนการจัดโต๊ะให้มีระยะห่างที่เหมาะสม เพื่อให้มีพื้นที่เหมาะแก่การพูดคุยกันในระยะใกล้ๆ โดยไม่ถูกรบกวนจากเสียงดังรอบข้าง

2. พนักงานเอาใจใส่และดูแลอย่างทั่วถึง

การบริการของพนักงานก็เป็นอีกปัจจัยหนึ่งที่มีความสำคัญเป็นอย่างมาก เพราะพนักงานเป็นคนที่จะมีปฏิสัมพันธ์กับลูกค้าโดยตรง ตั้งแต่พนักงานต้อนรับที่จะสร้างความประทับใจแรก  ไปจนถึงพนักงานรับออร์เดอร์ที่ถูกเทรนมาเป็นอย่างดี มีความรู้เรื่องเมนู และสามารถตอบได้เมื่อลูกค้าถามเรื่องรายละเอียดเล็กๆ น้อยๆ   นอกจากนี้ ร้านอาหารที่ดีจะมีพนักงานที่คอยให้บริการลูกค้าอย่างเอาใจใส่ ยิ้มแย้มแจ่มใส และพูดคุยกับลูกค้าอย่างเป็นมิตร คอยดูว่าลูกค้าต้องการอะไร แต่ไม่มากเกินไปจนทำให้ลูกค้าอึดอัด

3. มีเมนูตามฤดูกาล

ร้านอาหารที่ดีควรมีเมนูที่ใช้ส่วนผสมตามฤดูกาล ให้ลูกค้าได้รับประทานอาหารที่สดใหม่ และรู้สึกตื่นเต้นไปกับส่วนผสมที่นานๆ ทีจะได้ลิ้มลองสักครั้ง อย่างเช่นเมนูที่มีเห็ดทรัฟเฟิลในฤดูกาลของเห็ดทรัฟเฟิล ซึ่งนับว่าเป็นส่วนผสมสุดพิเศษสำหรับการเฉลิมฉลอง หรือเนื้อกวางในฤดูกาลล่าสัตว์ หรือจะเป็นเมนูของหวานที่มีสตรอว์เบอร์รี่ในฤดูหนาว ในทางกลับกันถ้าร้านอาหารใช้ส่วนผสมที่ไม่ตรงตามฤดูกาล อาหารก็จะมีคุณค่าทางโภชนาการที่ลดลง

4. ความสะอาดต้องมาก่อน

ขึ้นชื่อว่าเป็นร้านอาหารแล้ว ความสะอาดนับว่าเป็นปัจจัยสำคัญอย่างหนึ่งที่หลีกเลี่ยงไม่ได้ นอกจากสถานที่ อุปกรณ์ต่างๆที่ใช้ทำอาหารต้องสะอาดแล้ว ห้องน้ำที่สะอาดก็ถือเป็นสัญญาณบ่งบอกว่าร้านอาหารให้ความสำคัญกับสุขอนามัยที่ดีในทุกๆ องค์ประกอบ ลูกค้าจะรู้สึกได้ถึงความสะอาดตั้งแต่ก้าวเข้ามาในร้าน ขณะที่นั่งรับประทานอาหาร ลุกนั่งเข้าห้องน้ำ จนถึงเวลาที่ก้าวออกจากร้านเลยล่ะ

5. บริการรวดเร็ว

หากคุณเข้าไปในร้านอาหารแห่งหนึ่งด้วยความตั้งใจว่าจะรับประทานอาหารดีๆ สักมื้อ คงไม่มีอะไรแย่ไปกว่าการที่ต้องรอแล้วรออีก ขนมปังที่เป็นออร์เดิร์ฟก็หมดไปนานแล้วแต่อาหารยังไม่มาสักที ร้านอาหารที่ดีจะจัดการเรื่องเวลาได้อย่างยอดเยี่ยม โดยจะจัดแบ่งหน้าที่ของพนักงานเสิร์ฟไว้เป็นโซน และทำให้ลูกค้าได้รับบริการอย่างรวดเร็ว และทั่วถึง ไม่ต้องรอนาน

6. รายละเอียดเล็กๆ น้อยๆ

การจัดโต๊ะ การพับผ้าเช็ดปากที่เป็นเอกลักษณ์ของร้าน การจัดดอกไม้ที่สวยงาม การคอยเติมน้ำให้ลูกค้าบ่อยๆ ถือเป็นรายละเอียดเล็กๆ น้อย ที่ถึงแม้ลูกค้าจะไม่ได้สังเกตมากนัก ร้านอาหารบางก็ทีไม่ยอมปล่อยผ่านไป เพื่อหวังให้ลูกค้าได้รับประสบการณ์ที่ดีที่สุด เพราะฉะนั้นถ้าคุณอยู่ในร้านอาหารที่รู้สึกว่า ทุกอย่างราบรื่น ไม่มีอะไรให้ต้องขัดใจเลย ถึงแม้ว่าอาหารจะไม่อร่อยถูกปากมากนัก แต่ก็ต้องอดใจชื่นชมในบริการดีๆไม่ได้ และอยากกลับมาใช้บริการอีกแน่นอน

เทคนิคการดูแลลูกค้าร้านอาหาร
เทคนิคการดูแลลูกค้าร้านอาหาร

Restaurant customer care techniques

The sound in the shop is not too loud.

The atmosphere in the restaurant is another important factor that can be said that the restaurant is planning and preparing for. How much “special experience” of the customer Eating moments are often the time we have conversations with friends or family. Good restaurants have a plan to set the table to be the appropriate distance. In order to have a place suitable for a short distance conversation Without being disturbed by the surrounding noise

Employees are attentive and thorough.

The service of the staff is another factor that is very important. Because employees are people who will interact directly with customers From the hostess to creating the first impression To the staff receiving orders that are well trained Knowledgeable about menus And can answer when customers ask about the small details. In addition, a good restaurant will have staff that serve customers with attentiveness. Beaming And talk to customers in a friendly way Keep an eye on what customers want. But not too much that makes customers uncomfortable

There is a seasonal menu

A good restaurant should have a menu that uses seasonal ingredients. Allow customers to eat fresh food And feel excited about the ingredients for a long time To try it once Such as the menu that has truffles in the season of truffles Which is considered a special ingredient for celebrations Or deer meat in the hunting season Or a dessert menu with strawberries in winter On the other hand, if the restaurant uses ingredients that are not seasonal Food will have reduced nutritional value.

Hygiene must come first

Reputed to be a restaurant Cleanliness is an important factor that cannot be avoided. Besides location All equipment used for cooking must be clean. Clean bathrooms are a sign that the restaurant places great importance on hygiene in every element. Customers can feel cleanliness from stepping into the store. While sitting dining Sit in the bathroom Until the moment I stepped out of the store

Fast service

If you go into a restaurant with the intention of eating good meals, there is nothing worse than having to wait and wait. The appetizer of hors d’oeuvres has been gone for a long time but the food has not arrived yet. A good restaurant manages the time very well. In which the waitress will be divided into zones And allow customers to receive services quickly and thoroughly, without having to wait for a long time

Little details

The table arrangement, the napkin folding that is the shop’s signature Beautiful flower arrangements Waiting to add water to customers often. Considered a small detail that, even if the customer doesn’t notice much Some restaurants would not let go. In order to hope for the best customer experience Therefore, if you are in a restaurant that feels Everything goes smoothly Nothing to displease Although the food is not very tasty But cannot wait to appreciate the good service And would definitely like to come back to use the service again

  • ขอบคุณรูปภาพ : Google

แนะนำติชมได้ที่ : chuyenhot.com